proteze kod parcijalne amputacije stopala
proteze kod parcijalne amputacije stopala

Ovo je cijela grupa proizvoda. Od najjednostavnijih pri amputaciji palca preko transmetatarzalnih pa do složenih proteza pri amputaciji po Chopartu, Pirogoffu i Syme-u. Izrađuju se laminacijom kompozita ojačanih ugljičnim vlaknima prema sadrenom odljevu bataljka stopala.

Kod složenijih proteza iz ove grupe koriste se i polufabricirane ploče iz ugljičnih vlakana ili čak modulska stopala iz ugljičnih vlakana. U tim slučajevima omogućuju potpunu kinematičku imitaciju gibanja humanog stopala.

Proteze pri dezartikulaciji u koljenu
proteze pri dezartikulaciji u koljenu

Ovakva opskrba predviđena pri dezartikulaciji u koljenu i prema korištenim modulima jako je slična natkoljeničnoj protezi. Moduli kod ovog pomagala su ležište, vezni elementi, protetičko koljeno i protetičko stopalo. Osnovna razlika je u vrsti i obliku ležišta proteze te u vrsti koljena kod kojeg se kompromisna os koljena nalazi što je više moguće. Kod ovakvog tipa proteze postižu se vrlo kvalitetni rezultati u pogledu biomehičke kvalitete hoda kod svih kategorija korisnika.

PROTEZA PRI DEZARTIKULACIJI U KUKU

Proteza se sastoji od ležišta, veznih elemenata, koljenske jedinice, protetičkog stopala te zgloba kuka. Najčešće izvedba ležišta je tzv. kanadska košara čija je prednost lako prihvaćanje od strane korisnika, udobnost i sigurnost a nedostatak glomaznost. Za aktivne korisnike izrađuju se i druge, modificirane izvedbe ležišta ovakve proteze koje su manje glomazne i omogućuju širi raspon pokreta.      Proteza kod hemipelviktomije bazično je potpuno ista s time da je moguća izrada isključivo sa “kanadskom košarom”.

proteze pri potkoljeničnoj amputaciji

Potkoljenična proteza jedan je od najčešćih proizvoda pošto je ovo i najčešća aputacija. Rehabilitacija pacijenata sa potkoljeničnom amputacijom je najlakša a postignuti rezultati u kvaliteti hoda približavaju se onima istog pacijenta prije amputacije.Od ovog nivoa amputacije proteze se izrađuju modulskim sistemom izrade. Moduli kod ove proteze su ležište, vezni elementi i protetičko stopalo.

proteze pri natkoljeničnoj amputaciji

Ovo je uz potkoljeničnu najčešća proteza u uporabi. Moduli su ležište, vezni elementi, protetičko koljeno i protetičko stopalo. Omogućuje uz pravilnu rehabilitaciju i školu hoda vrlo visoke stupnjeve aktivnosti. U odnosu na potkoljeničnu protezu mnogo je složenija za izradu i aplikaciju. Također, utjecaj kvalitete korištenih modula, posebnice koljena je višestruko veći nego kod proteze za potkoljenicu.